Az anyák napja története

Az anyák napja története

Írta: feba 2019. May 1. 0 Hozzászólás

 

Anyák napján az édesanyákat ünnepeljük. Az anyaság olyan, mint amikor az ember szerelmes. Csak a szépet és a jót látja, és akár a saját élete árán is megvédelmezi azt, akit szeret.

Anyának lenni élethosszig tartó szerep, mely sosem múlik el, hiszen a gyermek akkor is a gyermekünk, ha már maga is szülő lett.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországbanyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheá-nak, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére.

 

Az első Anyák napja szerte a világban

 

Angliában az 1600as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni (az édesanyja emléke miatt). Mivel az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is.

Magyarországon 1925-ben a magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.

 

Anyák napja a XXI. században

 

Mára kicsit csillapult a kizárólag virágra, ajándékozásra, és édességfogyasztásra épülő ünneplés. Illetve mindenki megalkotta a saját családjára jellemző kombinációt.

Van, hogy a család számára az az ünnep, hogy együtt kirándulni mennek, és anya vadvirágból készített csokrot kap ajándékba, a kézzel készített sütemény mellé. Az édesanyák megérdemlik, hogy ezen a napon olyan édességet fogyasszanak, amit nem ők készítettek.

Ugyanakkor ez az ünnep mégis inkább arról szól, hogy a család együtt legyen. Hiszen az édesanya a család alapja. Az is gyakori, hogy a modern anyák napja már wellness hotelben kerül megünneplésre, ajándékba adva anyának 2-3 pihenéssel, feltöltődéssel töltött napot.

Nem is számít milyen formában, de ezen a napon kicsit jobban odafigyelünk a szüleinkre. Igen, nem csak az édesanyákra, hiszen jó esetben nem egyedül tartják a hátukon a családot, hanem az édesapával közösen. Szerencsére, már van ünnepnapjuk az édesapáknak is, így már nincs kirekesztő feminista hangulata az anyák napjának.

 

Összegezve, anyák napja mindig volt, és mindig lesz. Ezen a napon látogassuk meg az édesanyákat, adjunk nekik vicces, megható vagy éppen praktikus ajándékokat, és adjuk meg nekik egész nap a legnagyobb anyák napi ajándékot, amit csak adhatunk, az időnket és a figyelmünket.

 

Itt az anyák napja, válogass az anyák napi ajándékötletek közül, és a megrendelt ajándékot 24 órán belül kézhez is veheted.

Bármilyen kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink:

+36 20/988-8663

info@nevesajandek.hu

Szólj hozzá